Hedelmäpuut
Lue tästä ohjeet hedelmäpuiden paikan valintaan, istutukseen ja kasvatukseen.
Vinkkejä hedelmäpuiden istutukseen ja hoitoon
Valitse hedelmäpuulle mahdollisimman aurinkoinen, lämmin ja tuulelta suojattu paikka, näin parannat talvenkestoa ja kukintaa ja helpotat pölyttäjien työskentelyä.
Tarkista vyöhykesuositukset aina lajikekohtaisista tiedoista!
Itsepölytteinen: Puu tuottaa satoa yksistäänkin, mutta kaikki hedelmäpuut hyötyvät ristipölytyksestä eli toisesta saman lajin lajikkeesta lähellään. Toinen lajike parantaa aina sadon määrää ja laatua. Omenapuu tarvitsee toisen omenalajikkeen, luumu toisen luumulajikkeen, kirsikka toisen kirsikkalajikkeen jne. Esimerkiksi Omenapuut ’Pekka’ ja ’Heta’ pölyttävät toisensa, mutta luumupuu ei pölytä omenapuuta.
Tiiviillä asuinalueella myös naapurin hedelmäpuu voi toimia pölyttäjänä (etäisyys max. 20-25 m)
Istutus: Kastele taimi ennen istutusta läpimäräksi. Lisää kasvualustaan istutusvaiheessa lapiollinen kalkkia, muokkaa maa kuohkeaksi n. 1 neliön alueelta. Savimaalla istutusalue korotetaan pieneksi kumpareeksi. Lisää tarvittaessa uutta multaa. Kastele istutusalue huolellisesti jo ennen istutusta. Istuta juuripaakku 1-2 cm syvempään ja kastele.
Tue vastaistutettu taimi, poista taimen mukana tullut keppi ja sidokset. Yksi tukikeppi (korkeus n. 2 m) riittää, sido 2-3 kohtasta kiinni. HUOM! Pienijuuriset kääpiöomenapuut vaativat tuennan läpi koko elinkaaren, muista vaihtaa tuki myöhemmin paksumpaan ja tukevampaan puun kasvaessa. Käytä hyötykasvien lannoitetta, mutta ei enää heinäkuun puolivälin jälkeen, vältä liikaa typpilannoitusta (nurmikkolannoitteet). Syyslannoite elokuussa auttaa puuta talvehtimaan paremmin ja parantaa seuraavan vuoden kukintaa. Ylläpitokalkitus 2-4 vuoden välein.
Muista suojaverkot ajoissa syksyllä kaikille nuorille hedelmäpuille, etteivät jänikset tee työtäsi turhaksi! Älä päästä nurmikkoa kasvamaan nuoren taimen tyvelle.
Kauniisti kukkivat puna- ja vaaleanpunakukkaiset paratiisi-/koristeomenat ja -kirsikat on jalostettu koristepuiksi ja niiden sato kelpaa lähinnä linnuille ja syksyistä puutarhaa koristamaan. Koristeomenapuiden pienistä ja kovakuorisista hedelmistä voivat innokkaimmat kotipuutarhurit valmistaa mehua ja hilloa. Koristeomenat ja koristekirsikat löytyvät lehtipuu-osastolta.
Omenapuut
- Korkeus 3-8 metriä, istutus 4-5 metrin välein
- Menestymisvyöhyke I-V (VI) lajikkeesta riippuen
- Aurinkoinen kasvupaikka, kasvualusta kuivasta tuoreeseen, runsasravinteinen
- Antaa sato 3-5 vuoden kuluttua istutuksesta, jotkin lajikkeet jo aiemmin
- Perusrunko yleensä Antonovka tai YP
Hillittykasvuiset kääpiöomenapuut
- Korkeus 2-2,5 metriä, istutus 2-3 metrin välein
- Tulee aiemmin satoikään (n. 2 vuotta istutuksesta) kuin tavallinen omenapuu, mutta elinkaari myös lyhyempi kuin tavallisella omenapuulla
- Pienijuurisena vaatii kastelua ja myös täysikasvuisena varsinkin pitkinä poutakausina
- Tuettava koko elinajan
- Sopii myös säleikköön kasvatettavaksi
- Perusrunko esim. A2, B9, B396 tai MTT1
Kesälajikkeet: Kypsyvät jo elokuusta alkaen, ohutkuorisina eivät kestä pitkää säilytystä
Syyslajikkeet: Kypsyvät syyskuussa, kestävät varastointia 2-3 viikkoa
Talvilajikkeet: Kerätään syyskuun lopulla – lokakuussa, saavuttavat täyden kypsyyden usein vasta varastossa, paksukuorisina kestävät varastointia useita kuukausia
Omenapuut leikataan keväällä, kun kovimmat pakkasjaksot ovat ohi, latvus typistetään ja suoraan ylöspäin kasvavat versot poistetaan. Nuoren puun oksia voi myös taivuttaa vaakatasoon, tämä kasvattaa kukkivien versojen määrää ja näin myös sadon määrää. Tarvittaessa heinä-elokuussa voidaan poistaa vanhan puun liian voimakkaasta leikkauksesta johtuneet ”vesiversot” tai jos kevätleikkaus on jäänyt tekemättä.
Saattavat tehdä hieman satoa yksinäänkin: Vuokko, Punainen Melba ja Pekka. Ristipölytys ehdottomasti suositeltava eli istuta aina vähintään 2 eri lajiketta.
Pölytyksen onnistumiseksi puiden täytyy kukkia samaan aikaan. Syyslajike pölyttää sekä kesä- että talvilajikkeita, mutta kesä- ja talvilajikkeet kukkivat yleensä niin eri aikaan etteivät ne pölytä toisiaan kunnolla.
Hyviä yleispölyttäjiä: Valkeakuulas, Suislepp, Sokerimiron, Lepaan meloni, Punakaneli, Keltakaneli, Antonovka, Juuso, Huvitus, Pekka, Petteri, Särsö. Pölyttäjäksi sopii myös runsaasti kukkiva marjaomenapuu tai paratiisi/koristeomenapuu ’Dolgo’
Perheomenapuu ja perhepäärynäpuu: Samaan runkoon on vartettu 2-3 eri lajiketta, jotka pölyttävät toisensa. Sopii siis loistavasti pieneen pihaan, johon ei ole mahdollista istuttaa montaa eri puuta.
Päärynäpuut
- Korkeus 6-12 metriä, istutus 4-5 metrin välein
- Menestymisvyöhykkeet I-II (III-V) lajikkeesta riippuen
- Kasvupaikka aurinkoinen, tuore, runsasravinteinen, hiekkapitoinen. Vesi ei saa seisoa juuriston alueella. Suojainen ja lämmin, kukkii aiemmin kuin omenapuut
- Nuorena nopeakasvuinen, terve, pitkäikäinen, kookas ja kaunis puu
- Leikkaus samoin kuin omenalla, mutta hillitymmiin, maltillinen lannoitus
- Osa lajikkeista itsepölytteisiä
- Hyviä yleispölyttäjiä: Bessemjanka, Kustavi, Olga
Kirsikkapuut ja pensaskirsikat
Hapankirsikat
- Korkeus 5-8 metriä, pensaskirsikat n. 2 metriä, istutus 3-4 metrin välein, nuorena nopeakasvuinen
- Menestymisvyöhykkeet I-IV (V) lajikkeesta riippuen
- Kasvupaikka aurinkoinen, lämmin, tuore, runsasravinteinen
- Osa lajikkeista itsepölytteisiä, amarellin ja morellin ristipölytys eduksi. Itsepölytteisten kirsikoiden sato voi jopa kaksinkertaistua ristipölytyksen ansiosta.
- Amarellit eli kuulasmarjat: Marja kirkkaanpunainen ja mehu miltei väritöntä, makeahkot marjat.
- Morellit: Marjat ja mehu tummanpunaisia, marjat happamampia. Yleensä itsepölytteisiä
- Leikkaus: Poista kilpalatva, toisiaan hankaavat ja tiheässä kasvavat oksat. Jos haluat pitää puun matalana, latvaversoja typistetään nuoruusvaiheesta saakka. Leikkaus heinä-elokuussa. Kuivat ja vaurioituneet oksat voi poistaa koska tahansa.
Makea- eli imeläkirsikka
- Korkeus 5-10 metriä, istutus jopa 2 metrin välein
- Menestymisvyöhykkeet I-III (IV), kylmänarempi ja vaateliaampi kuin hapankirsikka, hedelmät suurempia ja makeampia kuin hapankirsikalla
- Aikaisimmat lajikkeet kypsyvät jo heinäkuun alkupuolella, myöhäisimmät elo-syyskuussa, marjat tuorekäyttöön
- Jos haluat pitää puun matalana, leikkaa pystyjä versoja. Kuivuneet ja vaurioituneet oksat sekä juurivesat poistetaan. Leikkaus heinä-elokuussa.
- Puu vaatii tukevan tukiseipään. Kastele satoikäistä puuta pitkinä poutakausina.
Luumut ja kriikunat
- Korkeus 2-6 metriä, istutus 3-4 metrin välein, satoikäinen 4-5 vuotta istutuksesta
- Menestymisvyöhykkeet I-III (IV) lajikkeesta riippuen
- Kasvupaikka aurinkoinen, tuore, runsasravinteinen, hiekkapitoinen, ei pidä talvimärkyydestä
- Ei tarvitse juurikaan leikata, poista ylimmät pystyt versot ja lyhennä oksia. Tavoite saada oksat kasvamaan vaakasuoraan. Poista kuivat oksat ja juurivesat. Leikkaus heinäkuussa.
- Hyviä yleispölyttäjiä: Yleinen punaluumu, Yleinen sinikriikuna, Victoria, Jubileum
Kirsikkaluumut
- Korkeus 1,5-4 metriä, istutus 3-4 metrin välein, satoikäinen 4-5 vuotta istutuksesta
- Menestymisvyöhykkeet I-III (IV) lajikkeesta riippuen
- Kauniin kukintansa ja kasvutapansa ansiosta sopii myös koristepuuksi
- Kypsyy elokuun loppupuolella, maistuu luumulle
- Osittain itsepölytteinen tai vaatii toisen kirsikkaluumun