Hyppää sisältöön
Laadukkaat hedelmäpuumme tulevat kotimaisilta taimistoilta

Hedelmäpuut

Lue tästä ohjeet hedelmäpuiden paikan valintaan, istutukseen ja kasvatukseen.

Vinkkejä hedelmäpuiden istutukseen ja hoitoon

Valitse hedelmäpuulle mahdollisimman aurinkoinen, lämmin ja tuulelta suojattu paikka, näin parannat talvenkestoa ja kukintaa ja helpotat pölyttäjien työskentelyä.

Tarkista vyöhykesuositukset aina lajikekohtaisista tiedoista!

Itsepölytteinen: Puu tuottaa satoa yksistäänkin, mutta kaikki hedelmäpuut hyötyvät ristipölytyksestä eli toisesta saman lajin lajikkeesta lähellään. Toinen lajike parantaa aina sadon määrää ja laatua. Omenapuu tarvitsee toisen omenalajikkeen, luumu toisen luumulajikkeen, kirsikka toisen kirsikkalajikkeen jne. Esimerkiksi Omenapuut ’Pekka’ ja ’Heta’ pölyttävät toisensa, mutta luumupuu ei pölytä omenapuuta.

Tiiviillä asuinalueella myös naapurin hedelmäpuu voi toimia pölyttäjänä (etäisyys max. 20-25 m)

Istutus: Kastele taimi ennen istutusta läpimäräksi. Lisää kasvualustaan istutusvaiheessa lapiollinen kalkkia, muokkaa maa kuohkeaksi n. 1 neliön alueelta. Savimaalla istutusalue korotetaan pieneksi kumpareeksi. Lisää tarvittaessa uutta multaa. Kastele istutusalue huolellisesti jo ennen istutusta. Istuta juuripaakku 1-2 cm syvempään ja kastele.

Tue vastaistutettu taimi, poista taimen mukana tullut keppi ja sidokset. Yksi tukikeppi (korkeus n. 2 m) riittää, sido 2-3 kohtasta kiinni. HUOM! Pienijuuriset kääpiöomenapuut vaativat tuennan läpi koko elinkaaren, muista vaihtaa tuki myöhemmin paksumpaan ja tukevampaan puun kasvaessa. Käytä hyötykasvien lannoitetta, mutta ei enää heinäkuun puolivälin jälkeen, vältä liikaa typpilannoitusta (nurmikkolannoitteet). Syyslannoite elokuussa auttaa puuta talvehtimaan paremmin ja parantaa seuraavan vuoden kukintaa. Ylläpitokalkitus 2-4 vuoden välein.

Muista suojaverkot ajoissa syksyllä kaikille nuorille hedelmäpuille, etteivät jänikset tee työtäsi turhaksi! Älä päästä nurmikkoa kasvamaan nuoren taimen tyvelle.

Kauniisti kukkivat puna- ja vaaleanpunakukkaiset paratiisi-/koristeomenat ja -kirsikat on jalostettu koristepuiksi ja niiden sato kelpaa lähinnä linnuille ja syksyistä puutarhaa koristamaan. Koristeomenapuiden pienistä ja kovakuorisista hedelmistä voivat innokkaimmat kotipuutarhurit valmistaa mehua ja hilloa. Koristeomenat ja koristekirsikat löytyvät lehtipuu-osastolta.

Omenapuut

Hillittykasvuiset kääpiöomenapuut

Kesälajikkeet: Kypsyvät jo elokuusta alkaen, ohutkuorisina eivät kestä pitkää säilytystä

Syyslajikkeet: Kypsyvät syyskuussa, kestävät varastointia 2-3 viikkoa

Talvilajikkeet: Kerätään syyskuun lopulla – lokakuussa, saavuttavat täyden kypsyyden usein vasta varastossa, paksukuorisina kestävät varastointia useita kuukausia

Omenapuut leikataan keväällä, kun kovimmat pakkasjaksot ovat ohi, latvus typistetään ja suoraan ylöspäin kasvavat versot poistetaan. Nuoren puun oksia voi myös taivuttaa vaakatasoon, tämä kasvattaa kukkivien versojen määrää ja näin myös sadon määrää. Tarvittaessa heinä-elokuussa voidaan poistaa vanhan puun liian voimakkaasta leikkauksesta johtuneet ”vesiversot” tai jos kevätleikkaus on jäänyt tekemättä.

Saattavat tehdä hieman satoa yksinäänkin: Vuokko, Punainen Melba ja Pekka. Ristipölytys ehdottomasti suositeltava eli istuta aina vähintään 2 eri lajiketta.

Pölytyksen onnistumiseksi puiden täytyy kukkia samaan aikaan. Syyslajike pölyttää sekä kesä- että talvilajikkeita, mutta kesä- ja talvilajikkeet kukkivat yleensä niin eri aikaan etteivät ne pölytä toisiaan kunnolla.

Hyviä yleispölyttäjiä: Valkeakuulas, Suislepp, Sokerimiron, Lepaan meloni, Punakaneli, Keltakaneli, Antonovka, Juuso, Huvitus, Pekka, Petteri, Särsö. Pölyttäjäksi sopii myös runsaasti kukkiva marjaomenapuu tai paratiisi/koristeomenapuu ’Dolgo’

Perheomenapuu ja perhepäärynäpuu: Samaan runkoon on vartettu 2-3 eri lajiketta, jotka pölyttävät toisensa. Sopii siis loistavasti pieneen pihaan, johon ei ole mahdollista istuttaa montaa eri puuta.

Päärynäpuut

Kirsikkapuut ja pensaskirsikat

Hapankirsikat

Makea- eli imeläkirsikka

Luumut ja kriikunat

Kirsikkaluumut

Haku