Hyppää sisältöön
Keväällä on aika vaihtaa multa kukkiin ja viherkasveihin

Vinkit ja ohjeet keväiseen

mullanvaihtoon

Taas on se aika keväästä kun kannattaa kurkata kukka- ja viherkasvikaverien ruukkuihin ja valmistautua mullanvaihtoon.

Mikäli mullanvaihto ei ole ajankohtainen, tee pieni keväthuolto ottamalla hiukan pintamultaa pois ja lisäämällä uutta tilalle.

Mikäli edellisestä kerrasta on jo muutama vuosi aikaa, kasvi on täyttänyt ruukkunsa juurillaan tai ei jaksa enää kasvaa ja näyttää nuupahtaneelta, silloin on aika ryhtyä varsinaiseen mullanvaihtoon.

Kastele istutettava kasvi hyvin, jotta multapaakku säilyy ehjänä ja juuret pysyvät sen suojassa katkeamatta. Uusi ruukku ei saa olla liian suuri, vaan halkaisijaltaan pari senttiä leveämpi riittää hyvin. Huokoinen saviruukku ovat kasvin kannalta paras vaihtoehto, koska savi materiaalina on hengittävä ja se antaa kasvin kuivahtaa kastelujen välillä. Lisäksi liika vesi pääsee helposti pois pohjan reiästä, mikä taas usein puuttuu tavallisista suojaruukuista. Huomioi kuitenkin, että uusi saviruukku on todella kuiva ja sitä kannattaa liottaa useampi tunti ennen istutusta. Muuten savi imee kaiken kosteuden mullasta itseensä ja pahimmassa tapauksessa kasvi voi kuolla kuivuuteen.

Saviruukun voi hyvin laittaa suojaruukun sisälle, jos sellainen sopii paremmin sisustukseen ja miellyttää enemmän silmää. Huolehdi kuitenkin, ettei liika kasteluvesi jää seisomaan suojaruukun pohjalle.

Valitse mullanvaihdossa oikea multa kasvin mukaan

Multa valitaan kasvin mukaan ja niitä löytyykin paljon eri vaihtoehtoja. Tavallisille viherkasveille sopii hyvin esim. Kekkilän Viherkasvimulta, joka soveltuu myös altakasteluruukuille. Halutessaan voi ruukun salaojittaa ruukkusoralla parin sentin paksuudelta. Kasvi asetetaan keskelle uutta ruukkua ja multa lisätään tiiviisti täyttämään ruukun tyhjä tila. Painele multa hyvin juuripaakun ympärille ja lisää uutta multaa reilusti myös pinnalle. Kastelun ja tiivistymisen myötä mullan pinta laskee, joten voit täyttää ruukun aluksi lähes reunojaan myöten, pienen kasteluvaran voi kuitenkin jättää.

Saviruukku on monesti paras ruukkuvaihtoehto koska se hengittää ja antaa kasvin kuivahtaa kastelujen välillä

Uudessa mullassa on runsaasti ravinteita, joten kasvia ei tarvitse lannoittaa muutamaan kuukauteen, kastelu pelkällä vedellä riittää. Tämän jälkeen voi siirtyä lannoittamaan kunkin kasvin vaatimalla tavalla ja jatkaa sitä elo-syyskuulle. Useimmat kasvit eivät enää syksyn ja talven lepokaudella tarvitse lannoitteita ja usein niistä on silloin pelkkää haittaa, koska ne voivat innostaa kasvit kasvamaan väärään aikaan eli talven pimeydessä.

Mullanvaihdon yhteydessä on hyvä samalla tutkia kasvit muutenkin talven jäljiltä: Voit leikata pois kuolleet ja huonokuntoiset oksat ja lehdet, muotoilla kasvia ja tarkistaa, ettei talven myötä siihen ole eksynyt ei-toivottuja asukkaita tuholaisten muodossa.

Haku