Hyppää sisältöön
Keväällä kylvetään siemeniä ja istutetaan kesäkukkien pistokkaita

Näin onnistut!

Pienestä isoksi

Taimien kasvatus pistokkaista on hauskaa ja yllättävän helppoa

Kun talven pakkasennätykset paukkuvat nurkissa, on mukava suunnata ajatukset jo kesän lämpimiin päiviin ja kukkaloistoon. Mitäpä jos tänä kesänä ihailisitkin itse kasvatettuja kesäkukkia, pelargoneita, erilaisia petunioita, lumihiutaleita ja verenpisaroita. Pistokkaat tulevat myyntiin viikolla 5. Viikolla 9 valikoimat kasvavat ja täydentyvät.  Pistokkaiden kasvatus on hauskaa ja yllättävänkin helppoa. Tässä muutamia ohjeita, joilla aloittelevakin puutarhuri onnistuu!

Pistokkaiden kasvattaminen taimiksi on hauskaa ja helppoa

Pistokkaiden multapaakku on hyvin pieni ja se kuivuu nopeasti. Kun pistokkaat on saatu kaupasta kotiin, niiden istutuksessa ei kannata viivytellä. Ruukku voi olla muovia tai maatuva ja kooltaan noin 8-12 senttiä.  Mullaksi valitaan taimimulta. Mullan joukkoon voi halutessaan sekoittaa perliittiä, joka kuohkeuttaa multaa tai vermikuliittiä, joka säilyttää sen kosteana pidempään.

Lisää taimimullan joukkoon perliittiä joka kuohkeuttaa multaa tai vermikuliittia joka pidättää kosteutta

Taimet tarvitsevat paljon valoa, jotta ne kasvavat tukeviksi ja tuuheiksi ja ikkunalauta on tietysti se paras paikka. Valitettavasti usein ikkunalaudan alapuolella on lämpöpatteri, josta taas nousee kuumaa ja kuivaa ilmaa, joka voi helposti kuivattaa pienen taimen. Kastele siis taimi hyvin istutuksen jälkeen ja tarkista päivittäin sen mahdollinen vedentarve. Lannotteita ei vielä tarvita, vaan pistokkaille riittää uuden mullan lisäksi pelkkä vesi.

Pistokkaiden kasvattaminen taimiksi on hauskaa ja helppoa

Pienet pistokkaat kasvavat nopeasti ja kohta onkin vuorossa monen kasvinystävän sydäntä särkevä toimenpide – latvominen.

Latvominen on tärkeää kasvin kasvulle. Sen avulla taimesta saadaan tuuhea ja halutun muotoinen. Ensimmäisellä kerralla pistokas katkaistaan niin, että jäljelle jää pari – kolme alinta lehtiparia. Tästä latvomiskohdasta taimi alkaa kasvattaa uusia haaroja, jotka taas aikanaan latvotaan samalla tavalla. Tätä jatketaan niin kauan, kunnes kasvi on halutun muotoinen. Monet kasvit yrittävät myös muodostaa nuppuja ja kukkia jo hyvin pieninä ja vaikka minikokoiset kukat olisivat suloisia, on ne kuitenkin nypittävä pois. Kukinta vaatii valtavasti voimaa ja kasvin kasvu häiriintyy mikäli se kukkii liian pienenä. Vasta kun kasvissa on runsaasti lehtimassaa ja kokoa, sen voi antaa kukkia.

Kun ilmat toukokuulla lämpenevät ja ulosistutukseen on aikaa joitain viikkoja, voi kasveja alkaa vähitellen totuttamaan ulkoilmaan eli karaisemaan. Paikaksi valitaan lämmin ja tuulensuojainen kuisti, seinusta tai parveke ja siellä kasvit saavat viettää päivät. Yöksi ne kannattaa hallanvaaran takia nostaa sisälle. Vähitellen ulkoilmaan tottuneina kasvit eivät niin helposti säikähdä lopullista muuttoa ulos.

Haku