Hyppää sisältöön
Omasta tuotannostamme kotimaiset tomaatin, kurkun, kurpitsan, maissin, chilin ja paprikan taimet joita voit kasvattaa kasvihuoneessa, parvekkeella tai viljelypalstalla

Näin kasvatat kesän suosikit

Tomaatin kasvatus

Tomaattia on viljelty Suomessa jo 1870-luvulla, mutta sen käyttö yleistyi vasta toisen maailmansodan jälkeen. Suomalaiset ovat innokkaita tomaatin syöjiä, kulutus on yli 10 kiloa henkeä kohti vuodessa!

Tomaatti on kotoisin Etelä-Amerikasta, joten se vaatii paljon valoa ja lämpöä. Ihanteellinen kasvatuslämpötila on päivällä 20-24 astetta ja yöllä 16-18 astetta. Liiallinen viileys hidastaa kasvua, mikä oli selvästi todettavissa viime kesän koleassa säässä. Keväällä kannattaa olla varovainen taimia ulkoilutettaessa, sillä lämpötila ei saisi laskea alle kahdeksan asteen, tomaatti paleltuu helposti.

Kasvualustaksi sopii ravinteikas, fosforipitoinen multa. Ihanteellinen pH arvo tomaatille on 6-7. Kasvupaikan täytyy olla aurinkoinen ja tuulensuojainen.

Tomaatteja kastellaan kasvukaudella tasaisesti, maa ei saa kokonaan kuivua. Loppukesästä hedelmien kypsyessä kastelua voi vähentää. Tomaatteja lannoitetaan vähätyppisellä lannoitteella kerran viikossa. Liian typpipitoinen lannoitus saa kasvin kasvattamaan pelkkiä lehtiä kukinnan kustannuksella ja sato jää pieneksi.

Tomaatteja viljellään usein kasvihuoneissa, jonne pölyttäjät eivät välttämättä osaa tulla. Silloin voi itse huolehtia pölytyksestä ravistelemalla kukkaterttuja kevyesti päivittäin tai sivelemällä niitä esim. vesivärisiveltimellä. Oikea lämpötila on tärkeä pölytyksen onnistumisen kannalta: Alle 15 asteen lämpötiloissa siitepöly ei enää idä ja liian kuumassa, yli 27 asteessa, pölyttyminen heikentyy myös.

Tomaatit ovat voimakaskasvuisia ja moniin lajikkeisiin ilmestyy varkaita eli lehtihankoihin kasvavia sivuversoja. Ne täytyy poistaa jo pienenä, koska ne vievät voimaa hedelmien kehitykseltä. Tämä pätee varsinkin runkotomaatteihin, pensastomaateista ei varkaita täydy nyppiä.

Tomaattilajikkeita on satoja ja niitä voidaan viljellä kasvihuoneiden lisäksi myös avomaalla, parvekkeilla ja terasseilla. Alla on lueteltu muutamia lajikkeita eri kohteisiin.

Avomaalle sopivia lajikkeita

Tanskan Vienti

Red Rubin

Parvekkeelle sopivia lajikkeita

Chocolate Cherry

Rentita

Kasvihuoneeseen sopivia lajikkeita

Gardener’s Delight

Aurea

Selandia

Amppelitomaatit

Tomaatit amppelissa

Haku