Hyppää sisältöön

Kotimaiset tomaatin taimet

Solanum lycopersicum

Kotimaiset oman tuotantomme tomaatin taimet nyt myymälöissämme
Kotimaiset oman tuotantomme tomaatin taimet nyt myymälöissämme
Kotimaiset oman tuotantomme tomaatin taimet nyt myymälöissämme
2,73 3,90 

Tarjous voimassa 30.6.2024 asti

Omassa tuotannossamme on runsaasti erilaisia tomaatin taimia kuten esim. pensastomaatin, kirsikkatomaatin, runkotomaatin, minitomaatin, pihvitomaatin ja päärynätomaatin taimia. Lajikkeina mm. Tanskan Vienti, Red Rubin, Gardener’s Delight, Rentita, Aurea, Black Cherry, Honeycomb, Culina, Goldene Königin, Yellow Pearshaped, Sweetie, Prunus, Roma, Organza, Sweet Million, Yellow Mini ja Strabena.

Kasvupaikka

Tomaatin hyvä kasvualusta on ravinteikas, fosforipitoinen, kompostilla parannettu ja kalkittu puutarhamaa, jonka pH on 6–7. Tomaatti vaatii aurinkoisen, lämpimän ja tuulilta suojatun paikan. Tomaatin kasvulle ihanteellinen päivälämpötila on 20–24 astetta ja yölämpötila 16–18 astetta. Liiallinen viileys hidastaa kasvua.

Hoito ja lannoitus

Hellekausina tomaatti tarvitsee paljon vettä, samoin kasvun ollessa voimakkainta heinä–elokuussa. Tomaatti ei kuitenkaan pidä märästä maasta vaan tarvitsee tasaisen kosteuden. Maa ei saa kuivua. Kasvun edistyessä poista runkotomaatin alalehtiä.

Tomaatti vaatii myös paljon lämpöä, valoa ja ravinteita. Runkotomaatteja kasvatetaankin yleensä kasvihuoneessa tai kausihuoneessa. Anna tomaatille kasvukaudella hedelmä- ja marjakasveille tarkoitettua tai muuta vähätyppistä kastelulannoitetta kerran viikossa. Jos latvat ovat voimakkaan vihreät ja ne sykeröityvät, se voi olla merkki liiasta lannoituksesta. Pidä alusta asti silmällä runkotomaatin varkaita eli lehtihankaan muodostuvia versoja.

Tomaatit kannattaa latvoa loppukesällä, se edistää loppusadon kypsymistä.

Jos tomaattiin tulee vain vähän kukkia ja ne kuihtuvat, kyse voi olla liiallisesta typpilannoituksesta. Tarkista silloin lannoituksen määrä ja laatu.

Pölytys

Tomaatin pölytyksen varmistamiseksi taimia kannattaa täristää eli kevyesti napauttaa kukkaterttuja päivittäin. Pölytyksen onnistumiseen vaikuttaa kuitenkin myös lämpötila. Siitepöly irtoaa parhaiten 17–23 asteessa. Mikäli lämpötila laskee alle 15 asteen, siitepöly ei enää idä. Yli 27 asteen lämpö puolestaan heikentää pölytyksen onnistumista.

Kypsyminen

Tomaatit kypsyvät parin kuukauden kuluttua istutuksesta.

Tomaattien halkeilu syksyllä johtuu maan väkevyyden alenemisesta. Tilanteen voi korjata lisäämällä kaliumvoittoista lannoitusta. Lannoitteiden pitoisuudet käyvät ilmi pakkauksesta. Tomaatit voivat myös halkeilla äkillisesti, kun sää muuttuu nopeasti aurinkoisesta hyvin pilviseksi. Tällöin ilmankosteus nousee niin suureksi, että kasvit eivät pysty haihduttamaan riittävästi ja hedelmiin kertyy liikaa nestettä. Kastelua voikin vähentää reilusti loppukesällä. Syyshallat lopettavat viljelyn syys–lokakuussa. Kasvun päättyessä vihreät tomaatit voi kerätä kasvustosta sisälle jälkikypsymään laakealle alustalle.

Huom!

Tomaatti ei sovi viljelykiertoon. Se menestyy parhaiten, kun uudet taimet istutetaan vuosi toisensa jälkeen samaan paikkaan. Kasvusto pysyy terveenä, kun sitä lannoittaa kompostilla, jossa on tomaatin omaa kariketta. Kasvualustaan voi jo syksyllä sadonkorjuun jälkeen lisätä kompostia, sarvilastuja, luujauhoa ja kompostoitua kananlantaa.

Myyntikoko

Myydään ø 9-12 cm muoviruukussa

Saatavuus Saatavilla myymälöistä

 • Tammi

 • Helmi

 • Maalis

 • Huhti

 • Touko

 • Kesä

 • Heinä

 • Elo

 • Syys

 • Loka

 • Marras

 • Joulu

Varmistathan aina tuotteen saatavuuden myymälästämme. Saatavuus vaihtelee sesongin ja myymälän mukaan.

Haku