Hyppää sisältöön
Tuijat ja havukasvit vaativat havukasveille soveltuvan kasvualustan,
esim. säkeissä myytävä havurodomulta tai luotettavan irtomultatoimittajan multa, joka soveltuu havukasveille.

Näillä ohjeilla onnistut

Havujen istutusohjeet

Tuijat ja muut havukasvit vaativat niille soveltuvan kasvualustan, esim. säkeissä myytävä havurodomulta tai luotettavan irtomultatoimittajan mullan, joka soveltuu havukasveille.

Istutusohjeita tuijille ja muille havuille

Tuijat ja havukasvit vaativat havukasveille soveltuvan kasvualustan, esim. säkeissä myytävän havurodomullan tai luotettavan irtomultatoimittajan mullan, joka soveltuu havukasveille. Luotettava toimittaja on esim. Kekkilä Oy (Kukkatalo ei myy eikä välitä irtomultaa).

Mullan johtoluvun tulee olla välillä 20-40 mS/m ja Ph välillä 5-7. Nämä tiedot löytyvät säkkitavarana myytävien multatuotteiden säkeistä. Irtomullan toimittajalta on pyydettävä laskuun maininta mullan johtoluvusta ja ph-arvosta. Multaa, jossa on käytetty puhdistamolietettä ei saa käyttää havuille.

Tuijat viihtyvät tuoreessa ja läpäisevässä maassa, joten varmista onko istutuspaikalla tarvetta salaojitukseen (esim. savimaa).

Istuta ostamasi tuijat ja havukasvit kesällä ja/tai lämpimällä ilmalla välittömästi. Kastele sekä havut että istutuskuoppa hyvin, paakkutaimia on hyvä imeyttää astiassa tai istutuskuopassa 1-2 h ennen istutusta ja kuopan peittämistä. Paakkutaimien juurten ympärillä olevasta verkosta voi avata istutuksen jälkeen saksilla tai puukolla rungon ympärillä mahdollisesti olevat solmut ja verkon yläosa ja kääntää maan sisään, jottei se jää kuristamaan taimen runkoa. Jos verkon saa pois hajottamatta juuripaakkua, voit poistaa sen kokonaan. Istuta tuijat/havut siten, että juuripaakku peittyy, mutta taimen tyvessä oleva “pattimainen” juurenniska jää näkyviin. Havukasvien runko ei saa jäädä maan peittoon. Varaa taimelle riittävän syvä kasvupaikka.

Ihanteellinen kunnostettu istutuskuoppa on noin 50 cm (kork x syv).

Leikattavaa ja tiheää aitaa istutettaessa sopiva taimiväli on 50 cm.

Huolehdi taimien runsaasta ja säännöllisestä kastelusta istutusvuonna, jotta ne eivät pääse kuivumaan ja saavat hyvän alun juurtumiselle. Kastelu säiden mukaan ainakin yksi-kaksi kertaa viikossa vähintään 20 litraa /taimi, isoille taimille enemmän. Tarkista kastelun riittävyys kaivamalla pieniä koekuoppia ja tutki maan kosteus juuristosyvyydestä.

Varsinkin kesähelteillä ja tuulisella säällä on päivittäisestä kastelusta huolehtiminen äärimmäisen tärkeää.

Lannoita keväällä ja keskikesällä havu-rodolannoitteella, elo-syyskuussa syyslannoitteella. Lannoitusta ei suositella ensimmäisenä vuonna, kun taimet on istutettu uuteen multaan.

Aurinkoisella kasvupaikalla nuoret tuijat ja kartiovalkokuuset vaativat kevättalvella varjostamista. Poista varjostusverkko kun routa on sulanut.

Kukkatalon kasvuunlähtötakuu keväällä ostetuille taimille 30.6 asti. 1.7 jälkeen ostetuilla taimilla takuu 30 vrk ostopäivästä. 1.10 lähtien ostetuille taimille ei anneta takuuta. Takuu ei koske talven, tuhoeläinten, epäsuotuisan kasvupaikan tai muiden ulkopuolisten tekijöiden taimille aiheuttamia vaurioita. Säilytä taimen kuitti ja nimilappu mahdollista palautusta varten.

Haku